Laikas – pinigai. Lėtas svetainių įkėlimas vargina. Kalbant apie puslapio našumą, įkėlimo greitis yra labai svarbus ir turi būti tinkamai įvertintas.


Pasaulinis žiniatinklis yra didžiulis konkuruojančių svetainių tinklas ir gigantiška internetinė informacinė sistema, kurioje puslapių peržiūra veikia akimirksniu, vos spustelėjus mygtuką.


Paprastai tariant, lėtai besisukanti interneto svetainė yra visiška katastrofa. Reikėtų išvengti šios problemos arba išspręsti ją, kol lankytojas neišjungė jūsų svetainės ir nenuėjo pas konkurentus.


Šiame straipsnyje įdėmiau apžvelgsime interneto svetainės įkėlimo laiko specifiką ir pasiūlysime sprendimų, kaip paspartinti procesus.

Kas yra svetainės greitis ir kodėl jis svarbus?


Svetainės greitis parodo, kaip greitai naršyklė gali įkelti visiškai veikiančius svetainės puslapius, ir yra pagrindinis svetainės našumo rodiklis.


Dėl prastai ar lėtai veikiančių svetainių, kurių atvaizdavimas naršyklėje trunka per ilgai, gali padidėti naudotojų atmetimo rodiklis, kai lankytojai stokoja kantrybės ir išeina iš svetainės.


Jei jūsų svetainės įkėlimas vidutiniškai trunka ilgiau nei tris sekundes, maždaug 40 proc. lankytojų išeis iš jūsų svetainės.


Ilgesnė trukmė lemia didesnes problemas: „Google“ analizė rodo, kad esant dar ilgesniam įkėlimo laikui (nuo vienos iki penkių sekundžių), naudotojo išėjimo tikimybė išauga net iki 90 procentų!


Šios problemos ignoruoti negalima, nes tai gali lemti svetainės sėkmę arba nesėkmę.

Kaip pagreitinti įkėlimo laiką


Pirmasis žingsnis siekiant pasirūpinti, kad svetainė veiktų puikiai, yra užtikrinti, kad puslapių turinys būtų įkeliamas kuo greičiau.


Lėtai veikiančioje svetainėje, kurioje vaizdų ar turinio įkėlimas, regis, trunka amžinybę (dažniausiai rodomas tuščias pradinis ekranas), yra didelių delsos problemų.


Iš esmės delsa apibūdina laiko tarpą nuo užklausos išsiuntimo į serverį iki turinio gavimo naršyklėje.


Norite sužinoti, kaip išspręsti šią problemą? Peržiūrėkite toliau pateiktus patarimus ir paspartinkite savo svetainės našumą, kuris yra toks svarbus.

Turinio pateikimo tinklas (CDN)

CDN yra vienas populiariausių delsos sprendimo metodų, skirtas sutrumpinti puslapių įkėlimo laiką, sumažinant fizinį atstumą nuo pradinio serverio iki galutinio naudotojo.


Kad išspręstų ilgai trunkančio įkėlimo problemą, CDN naudoja PoP (prisijungimo taškus), t. y. svetainės saugomos ne vienoje pasaulio vietoje (pvz., Lietuvoje), o įvairiose.


Tai puikus būdas pagreitinti svetainės veikimą, ypač jei joje lankose ne vien jūsų šalyje gyvenantys žmonės, o naudotojai iš viso pasaulio.


CDN itin dažnai naudojamas internetiniuose kazino ir kitose tarptautinėse internetinėse įmonėse, nes tai gali būti veiksmingas būdas išvengti delsos trikčių.

Puslapio optimizavimas

Kad svetainė būtų greitai įkeliama ir veiktų puikiai, nepamirškite jos optimizuoti – tai raktas į sėkmę.


Visų pirma, labai svarbu išsirinkti gerą prieglobos paslaugų teikėją, nes jo vaidmuo jūsų svetainės našumui, įskaitant įkėlimo laiką, yra esminis.


Pigi priegloba gali lemti prastus rezultatus, nes teks dalytis ištekliais su keliomis svetainėmis perkrautame serveryje. 


Neieškokite taupiausio sprendimo, nes jūsų svetainės klientai apsipirks kitur.


Taip pat pasistenkite optimizuoti puslapio turinį, nes dideli vaizdai įkeliami lėčiau. Pakeiskite failų formatą ir suglaudinkite duomenis, kad serveris galėtų veikti efektyviau.

Sprendimai pagal vietovę

Yra keletas specifinių sprendimų, kuriuos galite išbandyti, priklausomai nuo jūsų vietovės ar svetainės tikslinės auditorijos vietovės.


Pavyzdžiui, jei jūsų svetainė skirta tik naudotojams Lietuvoje, geriausia ieškoti prieglobos sprendimų šiame regione, tokių kaip „Serveriai.lt“.


Tačiau, jei planuojate žengti į Jungtines Amerikos Valstijas, vertėtų paieškoti kitų interneto prieglobos paslaugų teikėjų, pavyzdžiui, „HostGator“ ar „Bluehost“.


Nepriklausomai nuo to, kur esate įsikūrę, patartina išanalizuoti visus būdus, kaip galite padaryti savo svetainę stipresnę. Nepamirškite įvertinti vietos galimybių.

Spartesni puslapiai mobiliesiems (AMP)

Dar vienas paprastas būdas pabandyti išspręsti įkėlimo laiko problemą – savo svetainėje įdiegti AMP. Naudojant atvirosios programinės įrangos biblioteką sukurti įtikinamą, sklandžiai veikiančią ir greitai puslapius įkeliančią svetainę – tai šventoji trejybė svetainių savininkams.


AMP iš esmės yra puslapių turinio HTML kopijos, kurios įkeliamos greičiau nei standartiniai HTML5 dokumentai. 


Šis metodas padeda sutrumpinti delsos laiką, nes pašalinami dideli vaizdai, raginimai imtis veiksmų ir nereikalingi vidiniai kodai, taip pat sumažėja papildomų CSS užklausų poreikis.


AMP plačiai naudojamas naujienų portaluose, pavyzdžiui, „The Washington Post“, taip pat kituose žinomuose tarptautiniuose žiniasklaidos portaluose ir aktualijų svetainėse.

Pabaigai


Greitis, kalbant apie įkėlimo laiką, yra labai svarbus. Jis gali lemti svetainės sėkmę, todėl nevertėtų jo ignoruoti.


Žinoma, ne visos svetainės veikia puikiai iš karto ir kartais sudėtinga išspręsti delsos problemas.


Bet nebūtinai. Vadovaudamiesi pirmiau pateiktais pasiūlymais, galite smarkiai patobulinti savo svetainę per trumpą laiką.

Ankstesnis straipsnisKuo „freelanceriams“ naudinga el. pašto rinkodara?
Kitas straipsnisPatarimai, kaip pagerinti importo ir eksporto veiklą