Pagrindiniai reikalavimai projektuojant ir montuojant apsauginę ir pavojaus signalizaciją

Signalizacijos priemonės skirstomos į apsaugines, gaisrinės ir pavojaus. Jos įrengiamos bankų patalpose ir skirtos įspėti banko patalpos apsaugos darbuotojus apie nesankciuonuotą patekimą į saugomą patalpą, gaisrą ar užpuolimą.

Projektuojant ir montuojant objektų aosauginę ir pavojaus signalizaciją, turi būti laikomasi šių reikalavimų:

  1. Siekiant užkirsti kelią išankstiniam vagystės paruošimui, pažeidžiant signalizacijos spindulius, turi būti projektuojami ir montuojami 24 valandų antisabotažiniai spinduliai, kurie kontroliuoja visus daviklius, atšakų dėžutes ir optinį garsinį signalizatorių.
  2. Apsauginiai ir pavojaus signalizacijos spinduliai turi būti suprojektuoti įvertinant pastato konfiguraciją ir patalpų išdėstimą, t.y. kiemo pusės, fasadinės pusės, dešinės pusės, kairės pusės statybinės konstrukcijos turi būti blokuojamos atskirais spinduliais. Taip pat atskirais spinduliais turi būti blokuojamos patalpų grupės su skirtinga funkcine paskirtimi.
  3. Visose patalpose su materialinėmis vertybėmis turi būti įrengti judesio davikliai ( antras apsaugos ruožas), išskyrus koridorius, foje bei kitokias pagalbines patalpas, kuriose nebus vertybių, o taip pat išskyrus šaldytuvus.
  4. Įėjimo durys (vartai) turi būti blokuojami atskiru spinduliu.
  5. antro ruožo (judesio) davikliai turi būti montuojami atskiruose spinduliuose, o ne kartu su pirmo ruožo (perimetro) davikliais.
  6. Į vieną apsauginės signalizacijos spindulių jungti ne daugiau kaip  po 3 stiklo dūžio daviklius arba ne daugiau kaip 3 judesio daviklius.
  7. ryšiui su centralizuotu stebėjimo pultu patartina naudoti radiobanginį ryšio įrenginį, kuris leidžia išvengti nemalonumų, susijusių su telefoninėmis linijomis.
  8. Objekto apsaugos pultas turi būti montuojamas jo paties spinduliais saugomoje patalpoje, be to ši patalpa būtinai turi būti saugoma judesio daviklio pagalba, nors tai būtų koridorius ar kita patalpa be materialinių vertybių.
  9. Mikroprocesorinis objekto apsaugos pultas turi turėti telefono linijos pažeidimų kontrolės įrenginį, kuris, pažeidus šią liniją, išjungia vietinį optinį – garsinį signalizatorių.
  10. Įvadinė telefoninė dėžutė, esanti nesugomoje patalpoje, arba kito objekto patalpoje, turi būti blokuojama antisabotažiniu spinduliu. Šiuo tikslu telefoninė linija pravedama nuo telefono įvadinės dėžutės iki objekto apsaugos pulto daugiagysliu kabeliu, kurio viena pora panaudojama antisabotažinio spindulio įrengimui.
  11. Išorinis optinis – garsinis signalizatorius būtinai turi turėti savo autonominį maitinimą ir būti pajungtas į antisabotažinį spindulį.
  12. Projektuojant ir rengiant apsauginę ir pavojaus signalizaciją turi būti naudojami Apsaugos policijos valdyboje prie LR VRM PD sertifikuoti signalizacijos prietaisai arba prietaisai, turintys VDS,UL, ULC sertifikatus.

Tai gali būti nesudėtingos apsaugos sistemos, kurioms naudojamos nedidelės centralės, bei klasikiniai magnetiniai, infraraudonųjų spindulių ir stiklo dūžio jutikliai. Aukšto apsaugos lygio reikalaujančiuose objektuose įrengiamos sudėtingos ir integruotos su praėjimo, stebėjimo ir apskaitos apsaugos sistemos.

Ankstesnis straipsnisOBJEKTO APSAUGOS SISTEMOS PROJEKTAVIMO METODIKA
Kitas straipsnisPapildomos saugos tarnybų paslaugos

1 KOMENTARAS

  1. Laba diena,

    prašome panaikinti ir ištrinti tikrovę neatitinkančias eilutes. Jau seniai nėra apsaugos policijos ir jų reiklavimų bei nesuteikiami VDS, UL, ULC sertifikatai. Projektuotojai, nesuprantantys ką projektuoja, aklai nurašinėja šias frazes ir talpina į savo projektus, taip klaidindami užsakovus ir vykdytojus, nebūtais reikalavimais.

Komentuoti

Please enter your comment!
Please enter your name here