Antrasis spalio šeštadienis – tai diena, kai apie organų donorystę prabyla ne tik visa Europa, bet ir visas pasaulis. Kasmet antrąjį spalio šeštadienį (šiemet tai spalio 14-oji) minima Europos ir Pasaulinė organų donorystės ir transplantacijos diena. Šiemet ši diena Europoje bus minima jau 19-ąjį, o pasaulyje – 13-ąjį kartą.

Nacionalinis transplantacijos biuras šiemet šią dieną paminės lankydamasis donorinėse ligoninėse, kur ir prasideda donorystės procesas. Nacionalinio transplantacijos biuro atstovai kartu su gydytojais ir pacientais žiniasklaidos atstovams pristatys organų donorystės temą, kodėl tai yra kilnu, svarbu ir gyvybiškai būtina.

Tokie susitikimai vyks Kauno (spalio 6 d.), Šiaulių ir Panevėžio (spalio 13 d.) bei Klaipėdos (spalio 19 d.) ligoninėse. Vietos žurnalistams bei viešųjų ryšių specialistams bus pristatyta organų donorystės ir transplantacijų situacija jų regione, jie galės pabendrauti su donorystės procese dalyvaujančiais gydytojais, taip pat – su žmonėmis, gyvenančiais su transplantuotu organu. Be to, žiniasklaidos atstovams bus surengtos ekskursijos į gydymo įstaigų „karštuosius taškus“ – reanimacijos skyrių ar operacinę – kur įprastai vyksta gyvybę ir sveikatą gelbstintys procesai.

Pirmasis susitikimas vyks Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikose, kuriame dalyvaus Nacionalinio transplantacijos biuro laikinoji vadovė Audronė Būziuvienė, Kauno klinikų Nefrologijos klinikos vadovė prof. Inga Arūnė Bumblytė, gydytoja nefrologė dr. Sondra Kybartienė-Mačiulaitė, Neurochirurgijos klinikos Neurochirurgijos intensyviosios terapijos skyriaus​ vadovas Tomas Tamošuitis, pacientai po organo transplantacijos. Laukiamas renginio svečias – I. Matijošaitienės fondo atstovas.

Organų donorystė – unikali, išskirtinė, ypatinga, specifinė medicinos sritis: sergantiems žmonėms išgelbėti gyvybę galima tik persodinus organą ar audinį. O tai įvyks tik tada, jei „donorystei – taip“ būsime pasakę patys – turėsime donoro kortelę arba sprendimą priims artimieji, kai bus konstatuota mirtis: smegenų mirtis arba mirtis nutrūkus kvėpavimui ir kraujotakai (neplakančios širdies donorystė). Galima ir gyvoji donorystė – kai vieną inkstą ar dalį kepenų artimam giminaičiui gali dovanoti gyvas žmogus. Galima ir gyvoji kamieninių kraujodaros ląstelių donorystė. Organų donorystė – nesibaigiantis, nenutrūkstantis gyvybės ratas: liga – mirtis – gyvybė.

Šiame procese dalyvauja didžiulė įvairių sričių specialistų komanda. Tačiau jų pastangų ir profesionalumo neprireiktų, jei nebūtų svarbiausio šiame procese – organų ir (ar) audinių donoro. O juk vienas žmogus po mirties gali išgelbėti net septynių sunkiai sergančių pacientų gyvybę arba pagerinti jų gyvenimo kokybę! Galima transplantuoti mirusiojo širdį arba širdies ir plaučių kompleksą, plaučius, abu inkstus arba inksto ir kasos kompleksą, kepenis, abi ragenas, kaulinį audinį. Todėl labai kilnu paaukoti organus donorystei, o ne užkasti juos į žemę.

Statistikos departamento duomenimis, šiuo metu Lietuvoje yra 2,817 mln. gyventojų. Sutikimą po mirties tapti organų ir (ar) audinių donorais yra pareiškę 24 882 gyventojai – 8602 vyrai ir 16 280 moterų. Nuo 2000 metų, kai Lietuvoje buvo įteisinta donoro kortelė, potencialiais donorais tapo (jiems buvo konstatuota smegenų mirtis) vos penki šios kortelės turėtojai. Taigi akivaizdu, kad donoro kortelės turėtojai organų donorais tampa itin retai. Todėl lemiamą sprendimą dėl donorystės priima mirusiojo artimieji. O nelaimės akivaizdoje tokį sprendimą priimti – ypatingai sunku.

Nuoširdi padėka nematomiems donorystės proceso dalyviams – artimiesiems ir reanimacijos-intensyviosios terapijos gydytojams.

Konstatavus smegenų mirtį, dėl organų donorystės visada kalbamasi su mirusiųjų artimaisiais – taip yra visose Europos Sąjungos šalyse, nepaisant, koks donorystės modelis tose šalyse įteisintas – pagarba artimiesiems ir jų pareikštai nuomonei yra aukščiausio lygio. Minėdamos Organų donorystės dieną, visos šalys su dideliu dėkingumu kalba apie donorų šeimas, sutikusias dovanoti savo mirusių artimųjų organus transplantacijai.

Nacionalinis transplantacijos biuras nuoširdžiai dėkoja pacientų organizacijoms, I. Matijošaitienės fondui už organų donorystės žinios sklaidą, organizuojant padėkos renginius ir akcijas.

Sutikimą donoro kortelei gauti galima pasirašyti internetu svetainėje www.transplantacija.lt

Kaip užpildyti sutikimą, rasite čia:

Ankstesnis straipsnisSamojedai – šunys iš Šiaurės
Kitas straipsnisKaip išsirinkti svajonių butą?

Komentuoti

Please enter your comment!
Please enter your name here